Munkahelyi ergonómia kialakítás

Tökéletes munkahelyi környezet

Ahhoz, hogy munkavállalóink a lehető legjobbat hozhassák ki magukból, és hatékonyan tudjanak dolgozni, elengedhetetlen a megfelelő ergonómia kialakítása. De mit is jelent ez pontosan? Az ergonómia feladata, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtsen, mely mind kényelmi, mind biztonsági, mind pedig egészségügyi szempontból illeszkedik az ember szükségleteihez.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az ergonómia a Munkavédelmi törvény előírásaiban is megjelenik. Eszerint figyelembe kell venni a munka megszervezése, ezen felül a munkahelyek, illetve munkaeszközök telepítése során az ergonómiai szempontokat is. A munkáltató felelős azért, hogy ezek a szempontok érvényesüljenek a munkavállaló, a munkakörnyezet és a munkaeszközök között. Amennyiben ez nem valósul meg, azzal bizony kockáztatja a dolgozók egészségét is.

Manapság már egyre többen dolgoznak irodákban, számítógépek előtt ülve. Ez sokak számára azt jelentheti, hogy kényelmes és egészségükre egyáltalán nem veszélyes helyszínt kaptak munkahelyükként. Pedig ez egyáltalán nem így van! Ugyanis, ha nem ergonomikus körülmények között zajlik a munka, akkor rengeteg negatív velejáróval kell számolnunk hosszútávon.

Nagyobb eséllyel környékez meg minket egyes érrendszeri problémák kialakulása, melynek folyamán kíméletlenül fájni kezd például a nyakunk vagy a hátunk. Ez pedig már nem csak a munkahelyen, hanem életünk többi részében is gondot jelent majd. Hogy mindezt kivédjük, ideális munkakörnyezetet megteremtésére van szükség. Erre pedig jobb esetben a munkáltató odafigyel, hiszen, ha megteszi az erre irányuló lépéseket, azzal jobb és teherbíróbb munkaerőt kap majd.

Az ülőmunka kapcsán elsősorban fontos a helyes testtarás, de ugyanolyan hangsúlyt kell, hogy kapjon a megfelelő munkakörnyezet is tehát, ami az első pontot is elősegíti. Nem mindegy például, hogy milyen távolságra van a dolgozó szeme a monitortól, milyen dőlésszögben helyezkedik el a billentyűzet, és a szék, illetve az asztal magassága is fontos szerepet tölt be.

munkahelyi ergonómia

Miben segíthetünk?

Az OcCare csapata segítséget nyújt abban, hogy a megfelelő munkahelyi ergonómia kialakításra sor kerüljön. Ezzel nem csak a dolgozók egészségét védjük, hanem bizony sokkal koncentráltabb, elégedettebb, sikeresebb és minden szempontból pozitívabb munkaerőt kapunk majd, mindamellett a fent említett jogszabályoknak is eleget teszünk.

    Küldjön üzenetet!

    Ajánlatkérés, időpontfoglalás

    Hívjon minket!

    +36 20 379 6350